Какие изменения готовит правительство в сфере оценки?

Полезное on 3 Jul , 2015

30 июня Фонд гос. имущества Украины опубликовал на своём сайте проект закона «Про внесення змін до законодавства про оцінку майна та професійну оціночну діяльність в Україні», который уже в ближайшее время может вступить в силу.

Что же готовит оценщикам ФДМУ? С полным текстом закона можно ознакомиться здесь http://www.spfu.gov.ua/_layouts/SPFUSiteDefinition/RegulationsDetails.aspx?ID=3954 , а мы процитируем лишь часть:

«Стаття 13. Єдина база звітів про оцінку майна
1. Звіт про оцінку майна, складений у разі її проведення відповідно до абзаців другого – восьмого частини 2 статті 7 цього Закону, підлягає реєстрації в Єдиній базі звітів про оцінку майна. Реєстраційний номер та дата реєстрації зазначаються на титульному аркуші звіту про оцінку майна та вказуються у висновку про вартість об’єкта оцінки. Звіт про оцінку, який не зареєстрований в Єдиній базі звітів про оцінку майна, є нечинним.
2. Власником, розпорядником та адміністратором Єдиної бази звітів про оцінку майна та всієї інформації, що міститься в ній, є держава в особі Фонду державного майна України.
3. Єдина база звітів про оцінку майна містить інформацію із звіту про оцінку з відкритим доступом та обмеженим доступом. Порядок реєстрації звітів про оцінку майна, доступу та користування інформацією з Єдиної бази звітів про оцінку майна встановлюється Фондом державного майна України.
4. Користування інформацією з Єдиної бази звітів про оцінку майна з відкритим доступом є безоплатним.
5. Реєстрація звітів про оцінку в Єдиній базі звітів про оцінку майна, отримання інформації з обмеженим доступом, результатів моніторингу процесу ціноутворення на об’єкти оцінки є платними.
6. Інформація з Єдиної бази звітів про оцінку майна використовується для моніторингу процесу ціноутворення на об’єкти оцінки, забезпечення відкритості для суспільства результатів оціночної діяльності та прозорості в питаннях дотримання суб’єктами оціночної діяльності, оцінювачами вимог законодавства з питань оцінки майна та професійної оціночної діяльності, контролю за виконанням рішень Наглядової ради з питань оціночної діяльності, удосконалення методичного регулювання оцінки майна та для забезпечення ефективного виконання Фондом державного майна України, саморегулівними організаціями оцінювачів покладених на них функцій і повноважень згідно з законодавством.
7. Фонд державного майна України на підставі результатів моніторингу процесу ціноутворення на об’єкти оцінки має право витребувати, а суб’єкт оціночної діяльності зобов’язаний направити звіт про оцінку майна, що запитується, для рецензування.»

Это значит, что скоро могут произойти значительные изменения в сфере оценки: более жесткий мониторинг отчетов, платная регистрация отчётов в базе, прочее…